Частина 1: питання візи

Отже, ви вирішили провести відпустку в Чехії.  З чого почати приготування до поїздки? З вирішення візових та дорожніх питань.

 

Прага

 

Частина 1: Віза

Для українців віза до Чехії потрібна, причому ця вимога не є лише формальністю. Якщо ви замовляєте тур до Чехії, то ваше агентство може займатися цим питанням самостійно. Якщо ж вирушаєте самоходом, то інформація нижче може бути вам корисна.

 

Оформлення візи через агенції

Перш за все визначіться, чи є у вас час й бажання займатися цим питанням самостійно. Зараз існує маса компаній із рішенням візових питань. Вартість їхніх послуг відносно недорога – 10-15 €, що практично вдвічі менше консульського збору самої країни (35 €). Така компанія збирає, оформляє та затверджує в посольстві ваші документи замість вас. Це порядно економить час і сили.

До речі, є опублікований перелік акредитованих туристичний агенцій України. Це ті агенції, чия ліцензія підтверджена.

 

Самостійне оформлення візи

Втім, все це можна зробити самостійно. Знайдіть чеський візовий центр у вашому місті або поблизу. Зараз в Україні є такі візові центри:

  • * Київ, БЦ “Гулівер”, Спортивна площа, 1А, 8 поверх
  • * Дніпропетровськ, БЦ “Сходи”, вул. Барикадна, 15А, 1 поверх
  • * Одеса, вул. Канатна, 22
  • * Львів, вул. Братів Міхновських, 23
  • * Ужгород, вул. Капушанська, 92

 

Зверніть увагу! З 18 квітня 2011 прийнято постанову про те, що в країнах, де є кілька представницьких органів (як Україна), заяву на візу можна подавати тільки в чеському візовому центрі за місцем прописки чи проживання.

Жителі Волинської, Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької областей можуть звертатися у візові центри Львова та Ужгорода. Жителі всіх інших областей – в центри Києва, Одеси чи Дніпропетровська.

 

Оплата візи

Консульський збір для візи в Чехію – 35 €. Віза для відпустки потрібна туристична, категорії С. Така категорія дає право на одноразове чи багаторазове відвідування країни з часом перебування там не більше 3 міс.

 

Деяким групам населення не потрібно платити консульський збір, а саме:

  • * громадяни України молодше 26 років;
  • * громадяни України з чеським корінням;
  • * близькі родичі громадян ЄС або нерезидентів, які законно проживають на території ЄС;
  • * інваліди та їх супроводжуючі;
  • * поїздка на похорон або для відвідання тяжкохворого родича;
  • * пенсіонери;
  • * журналісти та технічна команда;
  • * діти до повноліття і персони, що знаходяться на утриманні у батьків (до 21 року);
  • * інші категорії (працівники спортивного, релігійного, навчального сектора, учасники конференцій, політичні діячі).

Сервісний збір (18 €) оплачується усіма.

 

Документи для візи

Необхідно підготувати пакет документів (для дорослих):

  • * Анкета від візового центру (отримати можна у візовому центрі безпосередньо);
  • * Закордонний паспорт оригінал і к / к всіх сторінок (Не прострочені, з терміном дії не менше 3 міс після запланованої дати приїзду в Україну);
  • * Паспорт оригінал і к / к всіх сторінок;
  • * 2 кольорові фото 35х45 не досягли 6 міс;
  • * Страховий поліс, оригінал, покриття 30000 € (територія дії – всі країни ЄС), за терміном – тривалість поїздки + 15 днів;
  • * Якщо подорожуєте на авто – страхування транспортного засобу;
  • * Підтвердження мети поїздки – ваучери про турі, готелі та ін .;
  • * Підтвердження транспортних витрат – ж / д, авіа, автобусні біллетов;
  • * Підтвердження зайнятості (довідка з місця роботи з вказаною з / п за 6 міс);
  • * * для ПП: ліцензія, реєстрація, остання податкова декларація;
  • * * для пенсіонерів: пенсійне та документ про розмір пенсії;
  • * * для студентів і школярів: виписка зі школи або ВНЗ;
  • * * для безробітних: письмове пояснення відсутності роботи, документи про минулі місця роботи;
  • * Підтвердження платоспроможності (банківська виписка по депозитному або поточному рахунку за 3 міс або дорожні чеки або документи, що підтверджують спонсорство);

До речі, є перелік ліцензованих страхових компаній в Україні.

 

Для дітей до 18 років:

  • * Письмова згода одного або обох батьків, нотаріально завірений (оригінал і к / к);
  • * До / к закордонного або українського паспорта батьків;
  • * Оригінал і к / к свідоцтва про народження

 

Також усім подати заяву потрібно заповнити на комп’ютері (вручну не приймається!) Анкету і згоду на обробку персональних даних.

Візові центри залишають за собою право викликати подаючого на співбесіду або вимагати будь-які інші документи.

 

Після того, як всі документи подали, термін очікування рішення чеського візового центру становить 7-10 днів. Правда бувають випадки, коли консульство продовжує період розгляду заявки до 1 місяця, тобто 30 днів, без пояснення причин.

У разі виникнення питань, зверніться у місцевий візовий центр.

 

Ще декілька слів, про документи в Чехію

Існує одна порада, яка буде актуальна і в цьому випадку теж – зробити к/к своїх документів – паспорту, загранпаспорту, водійського посвідчення та візьміть з собою на відпочинок. Електронний варіант збережіть на емейлі. У разі втрати документів, наявність ксерокопії або документів у електронному варіанті, ви зможете їх відновити значно простіше.

 

Карловий Міст
Карловий Міст

 

Читай тут частину 2 про транспортні питання.